Senaste inläggen

Av Maria - 2 december 2011 10:28

Först ut är Smöriga rutor. Otroligt gott chokladgodis som smälter i munnen.


 


200 g mörk choklad

100 g skållad och grovhackad mandel

4 dl strösocker

2 dl grädde

100 g smör


Koka socker, grädde och sirap på svag värme i 5 minuter under omrörning.

Tag bort kastrullen från värmen.

Tillsätt choklad och mandel. Rör tills chokladen är smält.

Häll upp smeten i en liten smord form. Ställ kallt och skär i rutor när smeten har stelnat.

Förvaras kallt


Det blir lite smörtema i dag för som nummer två har vi Smörkola.

En mjuk kola som också är väldigt god!


100 g smör

2 dl grädde

3 dl strösocker

1 dl ljus sirap

1-2 tsk vaniljsocker

ev smaktättning som saffran, ingefära, nötter..


Smält smöret i en tjockbottnad kastrull och tillsätt sedan övriga ingredienser (förutom ev smaksättning, det rörs i sist av allt). Låt koka på svag värme i ca 20 minuter. Gör kulprovet* för att se om kolan är färdig.

Häll sedan smeten på ett oljat bakplåtspapper som du lagt i en liten form. Låt stelna.

 

När kolan stelnat så skär eller klipper du den i bitar.


 

Efter det kan man vira in varje bit i lite bakplåts- eller smörpapper så att kolorna inte klibbar i hop.

 

Förvaras i kylen.


*Kulprov- Ta lite smet på en sked och häll i ett glas med riktigt kallt vatten. Om smeten sedan går att forma till en kula är kolan färdig.

Godis · Jul · Recept
Av Maria - 30 november 2011 22:50


 


Min dotters favoritkaka, snickerskaka. Superlätt att göra och riktigt gott!


3/4 dl strösocker

3/4 dl ljus sirap

90 g jordnötssmör (jag använder varianten med jordnötsbitar men det är en smaksak)

4-4,5 dl cornflakes

100 g mjölkchoklad (eller mörk choklad för en lite vuxnare smak)


Koka upp socker och sirap.

Rör ner jordnötssmöret och blanda med cornflakesen.

Bred ut blandningen på ett bakplåtspapper till en ca 0,5-1 cm tjock kaka.

Smält chokladen i micro eller över vattenbad och bred ut den över cornflakeskakan.

Låt chokladen stelna något, skär i bitar och ställ sedan kallt.

Av Maria - 27 november 2011 22:29

 


Knäckebröd med pepparkakskrydda blev riktigt bra! Enkelt att baka och lätt att kavla riktigt tunt. Det enda som var svårt var att hitta den optimala gräddningstiden..


25 g jäst

2 dl vatten, 37 grader varmt

2-3 tsk pepparkakskrydda

1,5 tsk salt

1 msk honung

5 dl fullkornsdinkelmjöl

2 dl vetemjöl


Smula jästen i en bunke

Häll över vattnet och rör tills jästen löst sig.

Tillsätt pepparkakskryddan och rör lite till.

Blanda i ca 1/3 av mjölet, honung och salt.

Tillsätt sedan resten av mjölet men spara lite till utbaket.

Låt jäsa under bakduk i 40 minuter.


Knåda degen och dela den i 10 bitar.

Kavla ut så tunt du kan, nagga degkakan eller ta ett varv med en kruskavel och lägg över på plåtar.

Grädda i 5-10 minuter, lite beroende på hur tunt du har kavlat.

Låt svalna på galler.






Bröd · Jul · Recept
Av Maria - 24 november 2011 11:24

Mycket inlägg med saffran har det blivit.. men när det nu är såpass billigt så kan man ju lika gärna baka lite och frysa in!

 

Den här kakan blev väldigt saftig och så är ju färgen så fin :)

Receptet hittar du här

 


Av Maria - 20 november 2011 20:25

Konsistensen på bräcken blir lite som en segare dajm.

 


Orginalreceptet kommer från Arlaköket och då ser det ut såhär:

2 dl rostade och grovhackade valnötter - Jag använde mandel

100 g smör

3/4dl ljus sirap

1/2 dl strösocker

2 tsk mald ingefära -Här tog jag ca 1/5 pkt saffran som jag stötte med lite av sockret i stället


Smält smöret i en panna. tillsätt allt utom nöterna och låt koka på medelvärme 4-5 minuter till gyllenbrun färg.

Blanda ner nötterna och häll smeten på ett bakplåtspapper. Låt svalna och skär i bitar.

(Istället för att blanda i mandlarna i kolan så bredde jag ut smeten tunt på ett bakplåtspapper och strödde sedan på mandlarna.

 

Godis · Jul · Recept
Av Maria - 15 november 2011 19:52

 


Ibland träffar man rätt och saker blir sådär extra bra som man egentligen alltid hoppas att de ska bli. Så blev det när jag bakade den här butterkakan.

Jag gillar verkligen saffransbullar i alla dess former men de blir lätt torra och lite småtråkiga. Men inte i detta fallet!


    


Gör så här:

Gör en halv sats bulldeg och blanda i ett paket saffran.

Låt jäsa och kavla ut som vanligt. Bred ut ca 30 g smör och riv 100 g mandelmassa över den utkavlade degen. Rulla i hop och skär 3 cm breda bullar. Lägg dem så tätt som möjligt i en 24 cm i diameter springform och låt jäsa i 20 minuter till. Sätt ugnen på 200 grader och pensla ovansidan på bullarna med uppvispat ägg. Grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter. När kakan har svalnat lite så blandar man sisådär 0,5 dl florsocker med ytterst lite vatten (ta en knapp tesked i taget) och ringlar över kakan. Sen äter man. Och njuter!


 


Av Maria - 14 november 2011 20:06


Idag har jag och min dotter bakat snabbvarianten av pepparkakor. 


   


200 g rumsvarmt smör

2 dl socker

1 dl ljus sirap

1 tsk bikarbonat

2 tsk kanel

2 tsk malen ingefära

2 tsk malen kryddnejlika

5-6 dl vetemjöl

mandelspån eller flisad mandel


Vispa smör och socker poröst.

Tillsätt allt utom mjölet och blanda runt.

Rör i mjölet och blanda väl.

Tag upp degen och forma till två rullar. Plasta  sedan in dem och lägg i kylen tills de är riktigt kalla, åtminstone i ett par timmar.

Sätt ugnen på 175 grader och hyvla antingen rullarna med en osthyvel eller skär så tunna skivor som möjligt med en vass kniv. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och strössla över mandeln. tryck till lite så att spånen verkligen fäster.

Grädda lite beroende på tjocklek mellan 5-10 minuter. Låt  kakorna svalna på galler.



Jul · Kakor · Recept · Saga
Av Maria - 9 november 2011 19:29

Goda småkakor med ganska stark chokladsmak från Allt om mats julspecial.

 


125 g rumsvarmt smör

1 dl farinsocker

2,5 dl mjöl

0,5 dl kakao

1 tsk bakpulver

1,5 tsk vaniljsocker

Snötäcke

0,5 dl strösocker och

0,5 dl florsocker i varsin skål


Vispa smör och farinsocker fluffigt.

Blanda de torra ingredienserna i en annan skål och rör sedan ner det i smöret.

Tag upp degen och arbeta ihop den lite till. Forma till en rulle och skär den sedan i 22 bitar. Rulla bitarna till bollar och ställ kallt i ca 20 minuter.

Sätt ugnen på 175 grader. Rulla bollarna först i strösockret och sedan i florsockret.

Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och grädda i 12-15 minuter tills kakorna har krackelerat.


 

Presentation

Tjej från Varberg vars stora intresse är att baka. Mamma till S och A, sambo med K. Fråga om det är något du undrar över!

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2012
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

  • Matbloggstoppen

RSS

Besöksstatistik

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen