Senaste inläggen
I morgon är det Daniels tur att fylla år och idag firade vi honom.
Tyvärr blev hans Varbergs Bois tårta inte speciellt bra. Fyllningen bestod av mintchokladmousse (som blev väldigt god) och päronmousse som blev katastrofalt lös, för att rädda den så försökte jag tjocka till den med marsanpulver och visst blev den tjockare men inte helt bra (och inte helt mousse-lik). Ivilket fall reslulterade det i en ganska ojämn tårta som visserligen smakade helt okej men inte blev så snygg som jag hade tänkt..
Här kommer ett bildregn på tårtor till Petter som fyller 25.
Ljusa bottnar fyllda med mjölkchoklad fluff och rårörda blåbär, spacklad med vanilj smörkräm och täckta med sugarpaste, dekorationer i flowerpaste och sugarpaste.
Rårörda bär är en väldigt bra tårtfyllning tycker jag (om man nu kan kalla det rårört när de har varit frysta).
Till tre tårtor använde jag ca
900 g frysta blåbär
lite florsocker för sötare smak
ungefär en påse marsanpulver.
Koka upp bär och florsocker och låt svalna.
Rör i marsanpulver tills konsistensen blir lagom tjock. Fyll tårtorna direkt och ställ kallt.
Kan inte bli mycket enklare och samtidigt saftigt och gott.
Två tårtor till Karin som fyller år i morgon.
Chokladbottnar fyllda med rårörda hallon och mörk chokladfluff, spacklade med vit chokladsmörkräm. Täckta med sugerpaste och dekorerade med blommor gjorda av flowerpaste.
De här bullarna kanske inte ser så imponerande ut. Men. De blev väldigt goda så hem och baka med er!
Gör en vetebrödsdeg (här används receptet på baksidan av mjölpåsen)
Vispa ihop vaniljkräm medan degen jäser.
Kavla sedan ut en stor rektangel och skär lite lagom stora rutor av den. Lägg en klick vardera av vaniljkrämen och blåbärssylt i mitten av varje ruta.
Fukta kanterna med lite vatten och nyp ihop till ett litet paket. Låt jäsa i bullformar i sisådär 20 minuter, pensla med uppvispat ägg, strö över lite pärlsocker och grädda sedan bullarna i 225-250 graders ugn i ungefär 5 minuter eller tills bullarna har fått fin färg.
Detta är vad jag har sysselsatt mig med de senaste kvällarna:
Sockerblommor till kommande tårtor.
Och man kan snabbt konstatera att jag borde öva på att göra rosor..
Jag är bäst på att samla på mig olika sorters mjölslattar, ni vet när man har nån deciliter kvar och tänker att det kan vara bra att ha till något eller det kan jag göra si eller så med. Problemet för mig är att det där si eller så väldigt sällan blir av.
Nu har jag i alla fall använt upp det sista av 4 sorters mjöl och bakade kalljästa frallor som blev riktigt bra.
En ungefärlig receptskiss:
7,5 dl halvljummet vatten
25 g jäst
1 msk rörsocker sirap (honung är väl egentligen att föredra men den lyste med sin frånvaro)
1 msk salt
2 l mjöl (jag använde vete-, grahams-, dinkel-, durum- och rågmjöl)
nån matsked olivolja
Rör ut jästen i lite av vattnet, tillsätt resten av vattnet, olja, salt och sirap.
Blanda i mjölet, knåda ihop till en deg och låt jäsa i kylen i ca 6 timmar (eller i rumstemperatur i 45 min -1 h). Efter det formar man degen till bullar, låter jäsa på bakplåtspappers klädd plåt i ca 20 min och gräddar i 225-250 graders ugn i ungefär 12 minuter.
Obs! Ha inte i för mycket rågmjöl, då blir bröden aldeles för kompakta och risken är ganska stor att man de blir torra.
Igår firade vi min lilla gosse som har fyllt ett år och samtidigt hade vi namnkalas för honom så här kommer lite bilder.
Plockmat som min snälla mamma fixade.
Mini cupcakes fyllda med blåbärssylt och spritsade med marshmallowfrosting.
Lavendeldrömmar, chokladkolakakor, chocolatchipcookies och ofyllda macroner.
Cakepops är enkla att göra men svåra att få snygga tycker jag.
De på bilderna gjorde jag så här:
Mixa ca 500 g muffins med 150 g philadelphiaost (ta lite ost i taget och fyll på tills allt går i hop till en smet som går att rulla till bollar).
Rulla till 30 bollar
Doppa ena änden på någon slags pinne i choklad och stick sedan ner pinnen i bollen. Låt dem sedan stå i frysen i minst 30 minuter.
Efter det doppar man bollarna i 300 g smält choklad och garnerar ev med strössel, nötter osv..
Stick in de färdiga popsen i en bit frigolit eller oasis. Ställ kallt till servering.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
|||||||||
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
|||
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 | 15 |
|||
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
|||
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
|||
30 |
|||||||||
|