Senaste inläggen

Av Maria - 6 augusti 2011 15:50

En Harry Potter tårta till Loke som fyllde 8 och Ella som fyllde 6.


 


Chokladbottnar fyllda med rårörda jordgubbar och vit chokladmousse. Spacklad med choklad smörkräm, täckt med sockerpasta och penslad med mycket guldig pulverfärg.


 

Av Maria - 5 augusti 2011 22:48

För ett par dagar sedan fyllde min son 1 år. Han fick Leilas franska maräng tårta. Den var väldigt god måste jag säga, det tyckte t om min syster som inte är så förtjust i maräng i vanliga fall så det om något var ju ett bra betyg!


 

 

Av Maria - 24 juli 2011 22:01

 

Nu när det ha regnat så mycket så har jag och min dotter bakat en del. För några dagar sedan bakade vi kanelbullar ochidag har vi gjort havrekakor, muffins med färskost och vit choklad och fyllda chokladkex. Kexen kan jag verkligen rekomendera om man gillar lite starkare chokladsmak för de var väldigt goda!


 


125 g rumsvarmt smör

1,25 dl florsocker

2 dl vetemjöl

1 dl kakao

0,5 tsk kanel


Fyllning

125 g mörk choklad

0,5 dl vispgrädde


Börja med fyllningen.

Värm grädde och choklad i en kastrull tills chokladen är helt smält. Blanda runt ordentligt och ställ kallt i 2 timmar.


Sätt ugnen på 180 grader.

Vispa smör och socker vitt och poröst. Sikta i mjöl, kakao och kanel. Blanda runt och häll ev i lite mer mjöl om degen känns lös och kladdig. Lägg degen sedan mellan två bakplåtspapper och kavla ut en ca 3 mm tjock kaka. Stansa ut rundlar på 6 diameter  och lägg på bakpapperklädd/smörjd plåt. Grädda i ca 15 min mitt i ugnen.


När de har svalnat lägger man på ungefär 1 msk fyllning på ett kex och trycker sedan försiktigt på ett till som lock.


 

Av Maria - 17 juli 2011 15:58

De här bröden är väldigt lättgjorda och enkla att variera, därför är receptet lite höftat..

 


Koka en gröt på

3 dl mjölk

1 dl linrö, solrosfrö eller vad man nu har hemma.

1,5 dl havregryn


Smula 50 g jäst i en bunke. Häll över 2 dl fingervarm mjölk och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt 2 dl turkisk yoghurt alt. lätt créme fraiche, 1 tsk salt, 1,5-3 msk honung eller ljus sirap, 1 tsk bakpulver, den avsvalnade gröten och ca 10 dl vetemjöl (spara lite till utbaket). Blanda tills degen är smidig och släpper från bunkens kanter.

Låt sedan jäsa övertäckt i 40 minuter.


När degen är färdigjäst kavlar man ut en 2 cm tjock platta och tar ut rundlar med ett glas eller liknande. Låt sedan bröden jäsa på plåt med bakplåtspapper i 15 minuter. Efter det så gräddas de i 225 gradig ugn i ca 10 minuter.


 

Bröden blir väldigt luftiga och goda, kanske kan det bero på att det både är jäst och bakpulver i degen.

Av Maria - 12 juli 2011 20:40

 

Igår gjorde jag banancupcakes med hackad mörk choklad och peanutbutter frosting. Toppade med mandlar och nötter.

Måste ännu en gång lovorda den här frostingen för den är verkligen hur god som helst!

 

Av Maria - 8 juli 2011 19:53

I morgon ska barnens kusin Olivia konfirmeras. Så här ser hennes tårtor ut.


1.  

2.

 

Ljusa bottnar, fyllda med vit chokladfluff och rårörda jordgubbar/smultron. Spacklade med vit chokladsmörkräm, täckt och dekorerad med sockerpasta.

Av Maria - 7 juli 2011 12:15

Idag har jag bakat tårta till Karin. En mäktig chokladtårta med peanutbutter frosting (som för övrigt är galet god!).


Man tar en chokladtårtbotten, delar den så man får två bottnar, sen smetar man ut ett regält lager med frosting på ena bottnen och lägger över den andra. Efter det brer man på resten av frostingen så det blir jämnt, ett ganska tjockt lager ska det vara. Toppa sedan med olika saltade nötter och mandlar.


 


Leilas peanutbutter frosting:


8 dl florsocker

1 dl kakao

1,5 msk varmt kaffe

1,5 dl slätt jordnötssmör

2 tsk vaniljsocker

300 g philadlephiaost

Rör försiktigt ihop alla ingredienser till smidig konsistens.


 

Av Maria - 2 juli 2011 10:33

Igår fick jag massor med smultron av min snälla mamma, så idag blev det en Mazarinkaka med vaniljkräm och smultron.


 
  

Mazarinkaka från Leilas "A piece of cake" är enklast möjliga och löjligt god.

250 g smör

500 g mandelmassa

5 ägg

1 dl vetemjöl

Mandelspån

 Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa smör och riven mandelmassa krämigt.

Tillsätt ett ägg i taget under fortsatt vispning.

Vänd i vetemjölet för hand.

Smörj och bröa en kakform med löstagbar kant (24 cm i diameter) med mandelspån. Grädda i ca 30 minuter


Receptet på vaniljkrämen minns jag inte vad det kommer ifrån men det är enkelt och pålitligt. Om krämen trots allt skulle skära sig kan man sätta kastrullen i ett iskallt vattenbad och droppa i lite iskallt vatten i krämen samtidigt som man vispar som en galning. Då brukar den gå ihop igen.


1 vaniljstång, delad och urgröpt.

3 äggulor

4 dl vispgrädde

1,25 dl strösocker

25 g maizenamjöl (ca 0,5 dl)


Vispa gulor och socker fluffigt.

Koka upp grädde, vaniljstång samt fröna från stången.

Häll gräddblandningen över äggsmeten och vispa ihop.

Häll tillbaka krämen i kastrullen och sikta över maizenan samtidigt som du vispar kraftigt tills det tjocknar.

Det får Inte koka, knappt sjuda.

Häll upp ienskål och ställ kallt.

 

När både kaka och kräm har svalnat brer man bara över krämen på kakan och lägger på valfria bär. 

Presentation

Tjej från Varberg vars stora intresse är att baka. Mamma till S och A, sambo med K. Fråga om det är något du undrar över!

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2012
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

  • Matbloggstoppen

RSS

Besöksstatistik

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen